U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Geen andere keuze dan een tijdelijke normverhoging
Gewasbeschermingsmiddelen blijven een probleem in ons West-Vlaamse drinkwater. Zelfs De Watergroep geeft aan dat ze de vervuiling niet volledig uit het water krijgen. Dus is het cruciaal dat deze stoffen er niet ín komen.
Eva Ryde bracht dit dossier onder de aandacht met een duidelijke boodschap: “Water is het nieuwe goud.” Waarom? Omdat er weinig tot geen alternatieve zijn voor de watervoorziening in de Westhoek. Daarom is er recent een tijdelijke normverhoging toegestaan door de minister. Die beslissing werd genomen op basis van wetenschappelijk advies en met de garantie dat de volksgezondheid niet in gevaar was.
Uit analyse van De Watergroep bleek dat een verhoogde concentratie van 1,2,4-triazool terug te brengen was naar lozingen in de Ieperlee, een waterloop die een cruciale rol speelt in de drinkwatervoorziening van de Blankaart. De milieu-inspectie kwam in actie, en er werd snel geschakeld richting het betrokken bedrijf, dat bereidwillig meewerkte.
De uitdaging is structureel
Maar met de aanwijzing van één vervuiler is het probleem niet opgelost. Zoals Eva Ryde het tijdens haar tussenkomst stelde: “Het is een opdracht van ons allemaal.” De vervuiling van drinkwater komt van meerdere bronnen: industrie, landbouw én lozingen vanuit het buitenland. Daarom dringt ze aan op een structurele aanpak.
Eva pleit voor:
- Brede bronopsporing en controle, ook in samenwerking met Frankrijk en Wallonië.
- Een verbod op niet-afbreekbare stoffen zoals PFAS, we moeten daarover durven na te denken, mits we die stap gezamenlijk zetten, mits we de sectoren die daar een impact op zouden hebben, mee aan tafel krijgen en mee die overgang begeleiden en ondersteunen.
- Positieve stimulansen voor landbouwers, zoals de aanplanting van houtkanten langs waterlopen, om vervuiling bij de bron tegen te gaan.
- Algemene sensibilisering, bij de bevolking over het gebruik van pesticiden.
Een eerlijk debat, gebaseerd op feiten
In tegenstelling tot sommige andere stemmen in het parlement, wijst Eva Ryde op het belang van een genuanceerd en feitelijk debat. Er is volgens haar geen ruimte voor paniekzaaierij of het met de vinger wijzen naar één sector. “De landbouwsector is niet de enige bron van vervuiling, maar moet wel mee aan tafel zitten voor oplossingen – net als de industrie en onze buurlanden,” aldus Ryde.
Samen werken aan schoon en veilig drinkwater
Het goede nieuws is dat de bestaande meetnetten in Vlaanderen hun werk doen: vervuiling wordt snel opgespoord, en er wordt onmiddellijk gehandeld. De gezondheid van de burgers blijft voorop staan, én er is politieke wil om oplossingen uit te werken die op lange termijn effect hebben.
Eva Ryde besluit: “Iedere Vlaming heeft recht op zuiver drinkwater, ook in de Westhoek. Het is onze taak om met kennis van zaken, en samen met alle betrokken partijen, te blijven werken aan duurzame oplossingen.”
Onze Ieperse landbouwraad gaf drie jaar geleden al concrete voorstellen aan verschillende bestuursniveaus om het oppervlaktewater te zuiveren. Tijd voor actie!
https://www.ieper.be/voorstellen-maatregelen-waterlandschap-ieperse-lan…